- Úvod
- Blog
- Životospráva při vysokém krevním tlaku
Životospráva při vysokém krevním tlaku
13. prosince 2012 (aktualizováno: 17. února 2023)
Součástí prevence a léčby
hypertenze (vysokého krevního tlaku) je dodržování správného životního stylu. Co můžete jíst, jaké činnosti provádět a čemu se naopak vyhnout?
Následující rady vám v orientaci jistě pomohou.
Pro všechny osoby s hypertenzí je důležité:
• pravidelné měření krevní tlaku, pomocí
tlakoměru, každý den ve stejnou dobu (je také důležité znát jednotlivé
hodnoty na tlakomětu)
•
• omezení konzumace alkoholu
• omezení kouření
1. Omezte jídla s vysokým obsahem sodíku
Co omezit – více než 400 miligramů sodíku na jednu porci: ančovičky, slanina, sýr, hranolky, obalované kuře, olivy, nudle, krevety, salámy, solené oříšky, solené ryby, klobásy a párky, uzené maso a ryby, sójové omáčky, masox, masové konzervy atd.
2. Jezte méně předpřipravené, zpracované jídlo a nestravujte se v restauracích a fast foodech
Částečně omezit (dopřát si jen výjimečně – 200 až 400 miligramů sodíku na jednu porci) pečené fazole, sušenky, snídaňové cereálie, chlebové výrobky, hamburgery, koláče, těstoviny, polévky, potravinové konzervy, pizza, hotová jídla, masové koláče, sendviče, dochucovací omáčky atd.
3. Jezte více potravin s nízkým obsahem sodíku
Co si můžete pravidelně dopřávat – do 200 miligramů sodíku na jednu porci: Některé snídaňové cereálie, kuskus, vajíčka, čerstvé ryby, hovězí a drůbeží maso, čerstvý sýr, ovoce a zelenina (sušené, čerstvé i mražené), domácí pečivo, omáčky,
polévky, sýry mozarella a ricotta, těstoviny, rýže, nesolené oříšky, čistý sýr cottage, jogurty, luštěniny, semena atd.
Další praktické rady:
• nedávejte si na stůl slánku, nebude vás pak tolik lákat jídlo si dosolit
• používejte čerstvé byliny a koření místo soli
• zkuste si sami uvařit omáčky s použitím méně nebo žádné soli
• vyhýbejte se potravinám a jídlům s více než 20% soli (sodíku) na jednu porci
Nemáte ještě ten správný Tlakoměr? Tak se podívejte do kategorie
Tonometry, teploměry, váhy a jiné přístroje.