- Úvod
- Blog
- Dezinfekce
Dezinfekce
09. listopadu 2012 (aktualizováno: 26. srpna 2017)
Co je a k čemu slouží dezinfekce:
Dezinfekce je soubor opatření vedoucí ke zneškodňování mikroorganismů, opatření, která mají přerušit cestu nákazy od zdroje k vnímavému jedinci. Dezinfekce se provádí v místech se zvýšenými nároky na čistotu z důvodu minimalizace nebo zamezení výskytu infekcí (nemocnice, výroba potravin a léčiv).
Dezinfekci lze také definovat jako čištění předmětu od některých nebo všech patogenních organismů, které mohou způsobit infekci.
Každé zdravotnické zařízení by mělo mít pro sebe vypracovaný dezinfekční program, podle kterého se řídí a který musí dodržovat.
Dezinfekce a sterilizace ve zdravotnických zařízeních patří mezi nejvýznamnější opatření v prevenci nozokomiálních nákaz. Proto je velmi důležité dezinfikovat a čistit veškeré plochy a předměty, se kterými přijde do styku jak pacient, tak i personál.
Je důležité nepodceňovat dezinfekci a sterilizaci, protože při jejím špatném provádění nezneškodníte všechny patogenní mikroorganismy a může dojít k zanesení infekce například do operační rány, a prodlouží se tak doba léčení a hospitalizace nemocného.
Dezinfekce se neprovádí jen ve zdravotnictví, ale je také součástí technologických postupů při různých výrobách, zejména v potravinářství. Musí být provedena tak, aby byla dostatečně účinná.
Dezinfekční prostředky mají účinky baktericidní, sporicidní, fungicidní nebo virucidní. Mohou být práškové nebo tekuté, které se ředí na pracovní roztoky, jen k dezinfekci kůže a sliznic používáme roztoky, které ředit nemusíme.
Existuje několik možností jak dezinfikovat:
Fyzikální postupy - var (teplota nad 90°C) po určitou dobu, ultrafialové záření, filtrace, žíhání, spalování
Chemické postupy - zde je použito účinku chemických látek
Kombinované postupy - teplota nad 60°C + použití chemických látek
Dělení chemických postupů:
Podle způsobu použití -
dezinfekce povrchů,
dezinfekce nástrojů,
dezinfekce rukou, speciální dezinfekce
Podle účinných látek - chlorové sloučeniny, jodové sloučeniny, aldehydy, kvartérní amoniové sloučeniny (KAS), deriváty fenolu, alkoholy, sloučeniny peroxidu, aminy, hydroxidy, organické kyseliny
Podle spektra účinnosti - baktericidní, virucidní, fungicidní, tuberkulocidní, sporucidní
Podle místa použití - zdravotnictví, potravinářství aj.
Druhy dezinfekce:
Profylaktická, ochranná - provádí se i v době, kdy se infekční onemocnění nevyskytuje, je součástí komplexních hygienických opatření
Represivní, ohnisková - je zaměřená na zneškodňování choroboplodných zárodků v ohnisku s cílem přerušit další šíření infekce
Zásady chemické dezinfekce:
- Při dezinfikování jsou využívány dezinfekční přípravky a postupy, které nepoškozují dezinfikovaný materiál a jsou netoxické.
- Je třeba zabránit vzniku selekce, případně rezistence mikrobů vůči přípravku – střídají se dezinfekční přípravky s různými aktivními složkami.
- Při přípravě dezinfekčních roztoků se vychází z toho, že jejich názvy jsou tzv. „slovní známky“ a přípravky se považují za 100%.
- Dezinfekční roztoky se připravují rozpuštěním odměřeného/odváženého dezinfekčního prostředku ve vodě.
- Frekvence výměny dezinfekčních roztoků je dána doporučením výrobce (nejčastěji se provádí každou směnu, podle stupně zatížení biologickým materiálem i častěji).
Z pestré škály dezinfekčních prostředků si vyberte v našem e-shopu. Zaměřujeme se zejména na velmi kvalitní dezinfekci od firmy Ecolab Hygiene, ale v nabídce najdete i špičkovou dezinfekci Bode. Naši fundovaní pracovníci Vám v případě potřeby navrhnou vhodný přípravek nebo poskytnou jiné cenné rady.
Neváhejte nás kdykoli kontaktovat na telefonním čísle 601 372 641.